miercuri, 21 iulie 2010

Inteligenta emotionala

 
 Cum iti explici ca unii oameni traiesc fericiti, inconjurati de persoane care ii iubesc, pe cand altii sunt singuri si tristi? Acum urmeaza si secretul.

Ce inseamna pentru tine sa ai succes?

Cate capete, atatea raspunsuri. Poate sa insemne sa faci un munte de bani. Sau sa ai o familie fericita. Sau sa fii o mare vedeta. Sa scrii carti pe care sa le citeasca toata lumea. Sa faci o calatorie in jurul lumii. Sa pui bazele unei organizatii umanitare. Fiecare om are propria lui definitie a succesului. Dar exista, in toata aceasta diversitate de raspunsuri, un punct comun: semnificatia succesului. Succesul inseamna sa-ti indeplinesti scopul. Bineinteles, pentru ca sa ai succes, trebuie mai intai sa-ti fie foarte clar scopul. Si aici, trebuie sa recunoastem ca majoritatea dintre noi actionam sub impulsul emotiilor, si abia cand lucrurile nu se termina cum am fi dorit, incepem sa ne intrebam – uneori nici atunci – ce scop am avut.

Ce este inteligenta emotionala?
Toata lumea stie ce inseamna sa fii inteligent. In cateva cuvinte, este capacitatea de a face conexiuni intre informatiile inmagazinate in memorie, de a le ordona eficient. Aceasta are de a face cu ratiunea, cu mintea clara si cu notele mari de la scoala. Dar cum iti explici faptul ca premiantul clasei nu a ajuns nici macar director, iar colegul care avea note medii, dar care era simpatic, are ditamai lantul de firme de succes? Ce a facut ca al doilea sa fie cel care a reusit din punct de vedere social? Un grad de inteligenta emotionala mai mare, as spune. Inteligenta emotionala este cea care te face sa stii cum sa-ti gestionezi emotiile si cum sa comunici eficient cu ceilalti, in asa fel incat sa-ti indeplinesti scopurile. Evident, este important si sa fii inteligent ca sa ai succes, asta te va ajuta sa-ti identifici aceste scopuri.






Niciun comentariu: